W dniach 16 do 20 października miał miejsce Ogólnopolski Tydzień Kariery, w tym roku pod hasłem „Ja na rynku pracy. Moje talenty, moje kompetencje”. W ramach współpracy z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Tarnowie – uczniowie naszej szkoły z klas VII oraz II i III gimnazjalnych uczestniczyli w kucharskich warsztatach zawodoznawczych . Podczas zajęć warsztatowych przeprowadzonych pod hasłem „ Zdrowo i zawodowo” – przybyłe uczennice miały praktyczną okazje do zapoznania się z zawodem kucharza. Zapoznali się ze specyfiką tego trudnego zawodu oraz miały możliwość zaprezentowania swoich zdolności kulinarnych podczas sporządzania wspaniałych jesiennych i zdrowych potraw tj.:
– Zupa krem z dyni, – Zupa krem brokułów, – Paluchów żytnich oraz – Ciasteczek owsianych
Zajęcia została przeprowadzone w ramach realizacji z doradztwa edukacyjno-zawodowego i zajęć z Projektu – Szkolnego Punktu Informacji i Kariery, który rozpoczął swoją działalność w naszej szkole we wrześniu br.
Warto zaznaczyć również, iż w dniu 20 października obchodzimy Światowy Dzień Szefa Kuchni
>>> Zobacz fotorelację na stronach szkoły CKZiU w Tarnowie
Spotkanie było okazją do praktycznego rozwinięcia predyspozycji zawodowych uczniów oraz do rozwijania form aktywizacji zawodoznawczej młodych ludzi.